Защо една партия ще търпи човек, чието име се свързва със

...
Защо една партия ще търпи човек, чието име се свързва със
Коментари Харесай

Кюлче ли бе - да го опишеш, пачка ли бе - да я преброиш

Защо една партия ще търпи човек, чието име се свързва със подозрения за корупция? Които прокуратурата настойчиво не желае да проверява. Може би тъй като се опасява какво би могла да откри? И за какво един почтен човек ще се помирява с ролята на постоянно обвинен? Който въобще не бърза да почисти името си?

Въпросите са разумни за естествена страна и партия. И риторични за България.

Фактът си е реалност - две години след експлоадирането на “Барселонагейт ” и след фотосите на кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов няма отговор даже на обикновени въпроси - от кое място са кюлчетата и еврото или пък коя е Мата Хари. Нищо, че основният прокурор Иван Гешев от време на време изяснява по какъв начин подчинените му надали не непрекъснато се трудят над материалите. И дава обещание на евродепутати, че до няколко седмици следствието ще завърши.  Оттогава са минали два месеца, а от прокуратурата няма ни дума, ни стон, ни вопъл.

 

Коя е Мата Хари?

 

Представете си сюжет, в който мистериозна жена прониква в покоите на американския президент в Белия дом. Там тя снима в едно от чекмеджетата златни кюлчета и пачки с евро банкноти. Това не се случва единствено един път, а цели три пъти сред 2017 и 2019 година Въпросните фотоси обаче изтичат в публичното пространство чак през 2020 година, без да са ясни претекстовете, нито крайната цел - разкритие на корупция или дестабилизиране на страната? Трудно е да допуснем, че забърканите в подобен величествен скандал биха останали анонимни задълго.

Точно това се случи в България с водача на ГЕРБ Бойко Борисов. В строго охраняваната държавна вила " Секвоя " незнайно лице съумя да снима някогашния министър председател да спи гол с револвер до главата и чекмедже, цялостно с пари и злато. Вече две години, откогато фотосите станаха публично притежание, разследващите органи не дават отговор кой е индивидът от спалнята на Борисов.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че ще се разпитат охранителите на държавния парцел. " Изискахме материали от Националната работа за защита за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него сред 2017 и 2019 година Приблизително по описите, които получихме, там са минали към 180 души ", съобщи при старта на делото наблюдаващият прокурор от СГП Боряна Бецова. Кръгът от хора обаче следва да е бил мощно стеснен, защото експертизата на фотосите сподели, че те са правени на 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година и 6 февруари 2019 година. 

Разследването по този начин и не даде отговор дали има пропуск по линия на НСО. След като всеки клиент на държавната вила се записва в лист, на точния ден там би трябвало да попада името на създателя на фотосите. Още повече че по всяка възможност има работещи камери на входа на държавния парцел. " Следва да се обясни има ли нарушавания при осъществяване на служебните отговорности на съответните чиновници на НСО, заради което са отделили съответните материали и са изпратени по подготвеност на Военноокръжна прокуратура ", написа в известието на прокуратурата от декември 2020 година, с което прекрати разследването по случая с кюлчетата и пачките.

Озадачаващ е и фактът, че самият Бойко Борисов не желае да разкрие на проверяващите кой го е снимал. Пред публицисти той даде да се разбере, че знае за кого става дума - “една прелестна госпожа ", влезнала в ролята на  " Мата Хари ". Не излиза наяве за какво някогашният министър председател крие самоличността на госпожата, откакто я упреква, че тя му е скроила компромат и особено е аранжирала предметите на фотографията. Единственото разумно пояснение е, че Борисов се опасява дамата да бъде разпитана, тъй като може да се разприказва и за други нелицеприятни неща. 

 

Откъде са кюлчетата и пачките?

 

За да се откри дали златото и парите в чекмеджето са същински и вероятно кой ги е “аранжирал ”, трябва да се отговори от кое място са пристигнали. Ако липсват очевидци, единствената опция това да се случи е по серийните номера. Колкото и явно да е това, прокуратурата в началото отхвърли да работи по тази линия. " Само по фотография вещото лице нищо не може да направи - нито да откри дали купюрите са същински, нито златото, или какъв брой грама и карата е ", казваше наблюдаващият прокурор Бецова. Така следствието беше спряно, без да бъдат тествани серийните номера. 

Точно година след това обаче проверяващите ненадейно се сетиха да извършат такава инспекция. Това се случи единствено седмица откакто към този момент някогашният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че Министерство на вътрешните работи стартира инспекция на изтеклите фотоси и ще помогне на Борисов да си спомни кой ги е правил. Прокуратурата е поискала правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, с цел да установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на съответните евробанкноти. Не е известно досега да има някакъв отговор от тези четири страни. Не е изключено обаче, откакто отговорите дойдат, прокуратурата да се присети да изпрати въпроси към други четири страни. После - към още четири…

Съдейки от следствието на  " Барселонагейт ", за което прокуратурата също се оправдава, че чака информация от чужбина, ще мине още дълго време до окончателното изясняване.

 

Откъде са парите за парцели в Барселона?

 

Въпреки че на държавното обвиняване са му известни всички основни фигури в абсурда " Барселонагейт ", то още веднъж показва, че е некомпетентно да доближи до значимите отговори. Например по какъв метод са забогатели Мис Бикини Борислава Йовчева и нейният баща Георги? Испанската прокуратурата към този момент одобри, че има задоволително учредения да се подозира пране на пари поради необяснимото благосъстояние на фамилията от град Сандански, което живее пищно в скъпарския квартал Esplugues de Llobregat на каталонския град. И изпрати всички материали в България, тъй като родната прокуратура била по-напреднала в следствието. Нещо, което по никакъв метод не проличава.

Документи от Търговския указател на Испания демонстрират, че Георги Йовчев, който е някогашен водопровочик, е вложил през 2015 г. 1 750 000 лева като капитал в сдружението Emma BGS SL, чието седалище е първокласната къща в Барселона. Дружеството също по този начин управляваше магазин за облекла с повърхност 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град - Paseo de Grácia. Бутикът беше мигновено опразнен и затворен след изявленията на испанския вестник " Ел Периодико ", че властите в кралството водят следствие, обвързвано с Бойко Борисов.

От писмо на Национална агенция за приходите до гражданско съдружие БОЕЦ излиза наяве, че бащата на манекенката е проверяван от приходната организация. С оглед изясняване статута на Георги Йовчев и осъществените от него разноски и придобивания на имущество и приходи на територията на Испания на 08.11.2021 година е формирана административна процедура за продан на информация сред способените органи на България и Испания, заради което производството е спряно. Към сегашния миг отговор по направеното питане не е получен, написа в писмото, подписано от шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов при започване на 2022 година Но испанската прокуратура изпрати купища материали на нашата прокуратура. Преводът им към този момент е подготвен. Сега се чака анализът, който може да се проточи до безконечност.

Прокуратурата никак не бърза да откри има ли пръст някогашният министър председател в внезапното замогване на Мис Бикини. " Факт е, че към избрани дами има и позитивно отношение. От тия, с които е бил. Ся, има една, на която й купи къща в Барселона за милион и половина евро ", споделя бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева в изтеклите записи " Яневагейт ". Действително, към двете сдружения Numin Invest SL и Palms Enterprises, които на процедура обезпечават високия стандарт на живот на Борислава Йовчева в Барселона, има голям брой стопански и политически следи, които водят до Борисов. Но никой не желае да ги следва.

 

Защо прокуратурата работи толкоз постепенно?

 

Впечатление прави, че следствията против някогашния министър председател не престават с години без действителни резултати. И прокуратурата дори не поставя особени старания да прикрие нежеланието си да си свърши работата. Какво постановяваше да вземем за пример тя да загуби цяла година, без въобще да попита къде са напечатани банкнотите от цялостното чекмедже? Или пък кой и по кое време е закупил кюлчетата. Защо бащата на Борислава Йовчева още не е разпитан за необяснимите му милиони? Защо се мотат и останалите следствия против Борисов, по които има очевидци, искащи да опишат на кого защо какъв брой са плащали? Дали тъй като над водача на ГЕРБ има разпънат прокурорски чадър? Или тъй като на някого му е доста комфортно да го управлява посредством висящи производства? Едното прочее не изключва другото. И двете версии обслужват нечий интерес. Може единствено да се допуска чий е, само че сигурно не е публичният интерес.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР